fbpx

Bål – sådan laver du det perfekt hver gang

Du kender det sikkert, du kæmper og kæmper, men det er som om der ikke vil komme gang i bålet! Det er virkelig øv. Du kan selvfølgelig snyde lidt og medbringe lightere, tændstikker, tændvæske, tændblokke og hvad der ellers findes på markedet. Meeen.. Der er nu en tilfredsstillelse, ved at have opbygget et bål fra bunden af. Hvis du ikke er enig i det, så fortsæt endelig med at snyde dig til et godt bål. 😉

Forberedelse, forberedelse og forberedelse er nøglen til et godt bål

Nøgleordet til et godt bål er: Forberedelse. Hvis du vil lave et godt bål og tænde det uden problemer fra start af, så skal du forberede det godt, for når først ilden får fat – så går det stærkt. Læs med her, og se hvad vi mener er god forberedelse.

Start med en god bund

Det kan måske virke overflødigt, men ved at lave en bund af tørt træ til dit bål, så undgår du at bålet bliver påvirket af den fugtige jord. Fugtig jord kan være med til at hæmme at ilden får ordentlig fat, og at der ikke bliver udviklet en tilstrækkelig varme med det samme.

Hvis du bygger bunden op, ligesom du ser på billedet nedenfor, så er der god garanti for success!

Sådan tænder du et godt bål

Start bålet småt og byg op

En del af forberedelsen, er at samle en masse let antændeligt optændingsmateriale, såsom tørt græs, tørt birkebark og hvad du ellers kan finde, som du mener er let at tænde. Dernæst skal du bruge noget der er lidt større og lidt større og til sidst, endnu større. Det siger sig selv, at der skal mere ild og varme til, for at sætte ild til et stykke træ der er 5 cm. i diameter, end et der er 3 mm. Og den tankegang skal du bruge når du samler til dit bål.

Start så småt du kan og byg det op gradvist. Du skal altid bruge meget mere end du regner med..

Rasmus

Når du samler til dit bål og du tror du har nok brænde, så saml dobbelt så meget. Det kan lyde tåbeligt, men du bliver overrasket over hvor meget der bliver brugt og hvor hurtigt det går.
Får du først gang i det og løber tør for brænde, så skal du løbe rundt for at finde mere og så risikerer du at det går ud for dig. Den største grund til at bålet fejler hos vores kursister, er som regel at de løber tør for optændingsmateriale og det går ud, og de skal starte forfra.

Nedenfor ser du Kristian i fuld gang med at lave mellem spåner, som er dem vi bruger når ilden har fat i vores græs eller birkebark. De kan sagtens snittes af en tør pind.

Sådan laver du et pagodebål

Nu skal bålet tændes

Måske mærker du allerede nervøsiteten.. Dine børn eller de andre der er med på tur, venter i spænding. Det er nu. Nu skal du bevise dit værd. Bare rolig.. Det er nemmere end du tror, og ellers har vi et par tricks til dig.

Når bålet skal tændes, så kan du selvfølgelig bruge en lighter eller en tændstik. Meeen.. Du kan også vælge at bruge et tændstål og lade gnisterne springe ned i dit tørre græs du har samlet og starte bålet, på den måde! 😀🔥

Et tændstål har den fordel at det kan bruges selvom det er vådt, ja det kan faktisk bruges i alt slags vejr og så kan det altså skyde gnister afsted på op til 3000ºC.
Så det skal nok sætte gang i bålet.

Rasmus

3 tricks til at få success med tændstål

  1. Brug kniven
    Når du køber et tændstål, følger der ofte et eller andet lille stykke metal med til dit tændstål. Smid det væk. Hvis du bruger bagsiden af kniven, får du langt mere volume på og du vil tydelig kunne se forskel i gnisterne.
  2. Hold det tæt
    Dit tændstål skal tæt på optændingsmaterialet, det nytter ikke at stå 5-10 cm. fra det, du skal helt ned hvor det kan få fat. Alternativt kan du anskaffe dit et stykke læder på 20×20 cm. hvor du kan ligge dit optændingsmateriale. Når der så er ild i det, kan du forsigtigt hælde det ned i bålet.
  3. Brug fatwood
    Et rigtig godt tip er at finde et stykke fatwood. Fatwood er træ med meget høj harpiksindhold, fatwood findes i fyrretræer. Skrab en masse af til fint “støv”, så garanterer jeg, at du bare skal kigge på det, med dit tændstål. Og så brænder det.
Tænd bål med tændstål
Lav ild med tændstål

Når du har fået ild i dit optændingsmateriale, skal du sørge for at holde det igang, hav altid mere let-brandbart klar ved hånden.

Bliv ved med at “fodre” dit bål, hele tiden.

Optænding af bål

Som vi nævnte tidligere i artiklen, bygger du nu på lidt større stykker.

Pagodebål

Nu har ilden mere eller mindre fat. Man kan se hvor den har fået fat i de lidt større stykker træ.

Pagodebål med flammer

Nu er der faktisk gang i det. Sværre var det ikke 😉