fbpx

Vandretur på trækstien

Trækstien eller pramdragerstien, som den også er blevet kaldt. Strækker sig hele vejen fra Silkeborg til Randers og løber langs Gudenåen.

Gudenåen har i rigtig mange år, faktisk siden 1400-tallet været brugt som transportvej fra Silkeborg til Randers. Langs Gudenåen gik træk karle og trak store pramme, en tur der for træk karlene var hård og opslidende. Undervejs kunne karlene dog blive forplejet på de kroer, der stadig findes nogle af langs trækstien, og som vi også besøger i denne artikel.

Rasmus fra Østjysk Outdoor har gået den del af trækstien fra Silkeborg til Bjerringbro i maj måned, et rigtig flot stykke der har meget varieret natur. Turen den er ca. 40 km. og strækker sig over 2 dage, med ca. 20 km. om dagen. Man kan overnatte både i shelters, eller på Kongensbro kro, som er en af de gamle pramdragerkroer.

Dag 1 - Fra Silkeborg til Kongensbro

Jeg startede dagen kl. 09 med at køre til Ege Alle 306, 8600 Silkeborg hvor man kan parkere sin bil og hvorfra man kan starte sin tur på trækstien. Man kan også vælge at starte turen inde i Silkeborg, men naturen er så smuk fra Ege Alle og jeg behøver ikke stykket inde fra byen af og herud. Hvis man ikke har bil, kan det være rigtig smart at starte inde i Silkeborg, da man så kan tage toget fra Bjerringbro tilbage til Silkeborg.

Når turen starter i Silkeborg, går man på venstre side af åen og det er relevant fordi når man når til Kongensbro, skal man gå på højre side af åen.

Stort set på hele turen fra Silkeborg til Kongensbro, har Silkeborg kommune anlagt en rigtig fin gangbro / grussti, så man kan gå nogenlunde tørskoet hele vejen. Undervejs er der fine bordbænke sæt man kan sidde og hvile ved og nyde de mange fugle.

Sminge sø og fugletårn

Lige inden du ankommer til Svostrup, hvor du kan holde din første lange pause, så kommer du til Sminge sø.

Sminge sø er et mekka for fugle interesseret og helt ned til vandet, ligger et fugletårn hvor man kan se information om de forskellige fugle i området og man kan tage sin kikkert med og kigge efter nogle af de mange fugle i området.

Frokost på Svostrup kro

Kort efter fugletårnet ved Sminge sø, ankommer jeg til den idylliske Svostrup kro. Jeg bestiller en stor æggekage og en iskold øl, fantastisk lækkert måltid. 

Efter æggekagen måtte jeg lige sidde og slå mave et øjeblik, inden turen gik videre. Der var MASSER af mad.

Jeg begav mig ud på de sidste 10 km. af dagens vandring, inden jeg nåede min endedestination for idag, Kongensbro kro.

Når man går så tæt på Gudenåen, så mærker man for alvor naturen, dyrene kommer tæt på, der kan sidde svaner på stien, så man nærmest ikke kan komme forbi, man ser de flotteste fugle og specielt hvis man tager turen i august, så kan man være heldig at se isfuglen, der med sin klare blå farve, ikke er til at tage fejl af. 

 

Æggekage på Svostrup kro
Fiskehejre i gudenåen
Vandstandsmåler på trækstien

Omkring kl. 16 nåede jeg frem til Kongensbro kro, der ligger som en oase helt ned til Gudenåen og i sommermånederne, myldrer det af liv. Kanofolk på den ene side af åen og på den anden side, gæster på kroen der sidder og nyder kaffen eller en kold øl, ude i solen. 

Kongensbro kro er kendt for sin gourmetmad i høj kvalitet og det skuffede absolut ikke!

Dag 2 - Fra Kongensbro til Bjerringbro

Da jeg vågnede på Kongensbro kro, stod solen smukt hen over Gudenåen og det var simpelthen så idyllisk at sidde på værelset og kigge ud på åen der langsomt gled afsted. Morgenmaden på Kongensbro er en klassisk kontinental morgenmad, hvor der ikke mangler noget som helst, der er var sågar gammel dansk til morgenmaden. Hvad mere kan man bede om 😉

Udsigt fra værelse på Kongensbro kro
Morgenmad Kongensbro kro
Morgenmadsbuffet Kongensbro kro

Mine ben var lidt ømme efter gårsdagens vandring, men jeg ved at de bare lige skal varmes op og så kører det igen. I dag er turen omkring 20 km. ligesom igår og endedestinationen er Bjerringbro, her kan man selvfølgelig også vælge at vandre videre hvis man vil, mod Ulstrup – eller helt til Randers. 

Som jeg også skrev tidligere i artiklen, så skal man her skifte side på åen, så man skal lige op over broen ved Kongensbro og så ned på den anden side.

Turen fra Kongensbro til Bjerringbro er utrolig smuk og på mange måder en helt anderledes tur end turen fra Silkeborg til Kongensbro. Jeg går i meget varieret terræn og meget mere “offroad”. Det er en fed tur, smukt og betagende og mange steder er jeg helt alene og kan kun høre mig selv og fuglene. 

Gudenåen set fra trækstien
Trækstien ved Kongensbro

På dette stykke af turen kommer man forbi Tangeværket som i mange år var en vigtig energiressource, som brugte åens kraftige strøm, til at levere strøm til områdets borgere. Tangeværket er på mange måder smukt og et imponerende værk, her har man også mulighed for at opleve de kendte laksetrapper som hjælper laksene med at komme forbi Tangeværket. Tangeværket er desuden et stort diskussionsemne blandt politikere og lystfiskere, om hvorvidt der skal åbnes op eller ej.

Tangeværket ved Gudenåen
Fisketrapper ved Tangeværket

Det er desuden også værd at nævne, at når du kommer til Tangeværket, så er der ved de fisketrapper du ser ovenfor, en lille sti over Gudenåen, den fører dig tilbage på trækstien.

Resten af turen er ikke så lang og snart er du i Bjerringbro, bliv én times tid ved Tangeværket, nyd din madpakke eller spis i deres cafeteria og besøg energimuseet hvis du tid. Det er virkelig en oplevelse både for voksne og børn og et helt fantastisk tilbageblik i tiden.

I hjertet af Bjerringbro slutter min tur på trækstien, en helt fantastisk tur på en heldigvis fuldstændig tør sti.

Tip! Hvis du vil undgå våde støvler på din vandretur, kan du tjekke vandstanden i Gudenåen hos Gudenåkomitéen.