fbpx

Vedligeholdelse af vandrestøvler

Vandrestøvler er nok det vigtigste udstyr for en vandrer. Det er derfor vigtigt, at man bruger tid på at holde dem ved lige. I denne artikel vil jeg gennemgå en fuld rengøring og imprægnering af støvler med membran og støvler af læder.

Når det gælder vedligeholdelse af støvler, snakker vi om 2 trin: Rengøring og imprægnering. Metoden til rengøring er fælles for alle typer støvler, mens imprægneringen afhænger af hvilken type støvler du har. De tips, som du får i denne artikel, er selvfølgelig gældende for dine vandrestøvler – men det er ligesåvel gældende for dine vandre- og hverdagssko. Lad os starte med at se på rengøringen:

Før du går i gang, skal du forberede 2 ting:

  1. Hent en balje med lunkent vand samt en børste eller klud
  2. Tag snørebåndene ud af støvlerne, og læg dem i blød i sæbevand
Nu er dine støvler åbnet helt op, og de er lette at gøre rene. Lad os komme i gang!

Du bruger nu din fugtige klud eller børste til at fjerne alt snavs på støvlen. Vær gerne omhyggelig med at komme helt ned i krogene, men uden alt for meget knofedt – Der er ingen grund til at slide mere på materialet end nødvendigt.

Hvis støvlerne er meget beskidte, kan man også vaske dem indvendigt. Det er ikke så ofte, at det er nødvendigt, men det kan være fint at gøre når man synes, at der er brug for det. Det gøres ved at tage sålen ud af støvlen, og så ellers gøre dem rene som var det på ydersiden.

Når støvlen er blevet så flot som ny igen, skal den tørre (Dog skal imprægneringen finde sted mens støvlen stadig er fugtig på ydersiden – Se næste afsnit). Tørringen skal være ved stuetemperatur. Begå ikke den fejl at stille dem på radiator eller gulvvarme, da det kan udtørre materialerne i støvlen til dét punkt, hvor selve støvlen kan gå i stykker. Stil støvlerne et sted med god udluftning, og vær tålmodig med tørringen. Hvis du har vasket dem indvendigt, så er det en god idé at fylde dem med avispapir – det trækker fugten ud af støvlen, og fremskynder tørringsprocessen. Skift papiret hver 30. minut i de første 2-3 timer, og derefter efter behov.

Tid til imprægnering!

Imprægnering af syntetiske støvler

Hvis du har syntetiske støvler (eller støvler med vandtæt membran, som f.eks Gore-Tex), skal de have imprægneringsspray. Det kan enten være en all-round imprægnering, eller en imprægnering specifikt lavet til vandrestøvler, hvis man vil have en lidt kraftigere imprægnering (F.eks. Grangers footwear repel, som jeg bruger på billederne). Mens støvlerne stadig er fugtige efter rengøringen, spray da imprægneringen i et tyndt lag på støvlen. Når hele støvlen har fået et tyndt lag, skal den tørre i 30 minutter, før næste lag kan påføres – spray hellere flere tynde lag, end ét ”tykt” lag.

Hold cirka 25 cm. afstand mellem spray og støvlen. Påfør ét tyndt lag ad gangen.

Imprægnering af læderstøvler

Hvis du har læderstøvler skal de have lædervoks. Voks påføres i et tyndt lag, enten med fingeren eller med en klud. Igen er det bedst at give det flere tynde lag end ét tykt, da tynde lag giver bedre mulighed for at læderet kan optage al voksen. Det er nemmest at arbejde med voks, som ikke er koldt. Det meste voks man køber i dag, er nemt at arbejde med ved stuetemperatur, men hvis det er blevet hårdt pga. kulde, så skal man varme det op indtil det er medgørligt igen.

Jeg bruger fingeren for at undgå at meget af voksen bliver "slugt" af en klud!

Herefter skal støvlerne bare tørre, og så er de klar til næste tur. Man kan mærke en enorm forskel, når man får imprægneret eller vokset et par støvler. De kan ligne og mærkes som et par helt nye støvler, og det forlænger levetiden markant, hvis man vedligeholder dem regelmæssigt.

Hvis du vil have flere råd til vedligeholdelse af udstyr, og en generel viden om vandreudstyr og vandreteknikker, så tilmeld dig vores Basiskursus i Vandring. Her får du rygsækken fyldt op med viden om udstyr lige fra støvler til hue – Og alt derimellem 😉 

Link: Basiskursus i Vandring